Emily Wortel

Bosch van Rosenthalstraat 6 - 9721 CW Groningen - 050 3601492 - info@emilywortel.nl

Portfolio: Lion 2

Lion 2

Jaap 1: spuittechniek, 50 x 70 cm (2003)


About

Het uitgangspunt van mijn werk is gezichten. Ik ben gefascineerd door de vraag: "Wat maakt dit gezicht 'eigen'?" Iedereen heeft ogen, een neus en een mond. Toch is iedereen verschillend. Wat maakt een persoon tot een individu? Ik zoek naar specifieke kenmerken in een gezicht. Een bovenlip die iets meer naar voren steekt dan de onderlip. Een welving in de neus. Waarom straalt een persoon onzekerheid, verlegenheid of juist zelfvertrouwen uit? Ik analyseer het en leg het vast.

Ik werk voornamelijk op twee manieren. Tekenen en met sjablonen en airbrush. Materialen waarmee ik werk zijn vooral grafiet, krijt en verf. De belangrijkste aandachtspunten voor mij zijn vorm, compositie en kleur.

In mijn tekeningen zet ik het portret snel en met sterke lijnen op papier. Contrast krijg ik door gebruik te maken van dikke en dunne lijnen. Zware en lichte vlakken.

Met mijn sjabloon werkstukken ben ik tijdens het ontwerpen bezig met vlakken. Ik laat details weg en maak afgebakende vormen. Ik zet het gezicht op in heldere kleuren. Door de sjablonen meerdere malen over elkaar heen te spuiten en ze te verschuiven, wordt het beeld gelaagd. Lagen verf over elkaar. Het resultaat is een kleurrijk portret van een persoon.

Zowel in mijn tekeningen als in mijn sjabloon werkstukken maak ik een beeld van de eigenheid van een persoon. Ieder mens is het bekijken waard.